Paylaş

İŞ HAYATINDA KENDİNİZİ PAZARLAMAK

 

Araştırmalar, tanınıp tanınmamanızı belirleyen üç faktör olduğunu göstermektedir. İşinizi yapmak, görev ve sorumluluklarınızı yerine getiriyor olmak %10 oranında ününüze katkı yapmaktadır. İmaj ve kişisel tarzınız %30 oranında katkı yapmaktadır. Teşhir ve dikkat çekicilik dediğimiz, kimleri tanıdığınız, ilişkileriniz ve yayınlanmış başarılarınız ise %60 oranında ününüze katkı yapmaktadır. İş hayatında bilgili ve yetenekli birçok insanın çalıştıkları yerlerde başarısız olabildiklerine şahit olursunuz. Ya hırslı olduklarını ya da ortadaki konuyla ilgili olduklarını yeteri kadar gösteremezler. Kendini pazarlamak ihmal edilecek bir konu değildir, yarattığınız katma değeri başkalarına tanıtmakta yetersiz kalıyorsanız iş hayatında yükselemezsiniz.

Kendinizi daha iyi tanıtmak ve dikkat çekiciliğinizi arttırmak için, kendinizi iyi bir şekilde sunmalısınız. Bunun yolu olumlu bir imaja sahip olmaktan ve iyi giyinmekten geçer. Göreviniz hakkında uzman olmalısınız. Başka insanların dikkatini çekecek gönüllü çalışmalar içine dahil olmalısınız. Yaptıklarınızı ve katkılarınızı yazılı olarak belgelendirmelisiniz. Etkili bir çevre edinmeye çalışmalı ve bu amaçla uygun kurum ve grup toplantılarına katılmalısınız. Her zaman bir kartvizitiniz ve profesyonel çekilmiş bir fotoğrafınız olmalı, yayınlarınızda veya katılacağınız toplantılarda bu fotoğrafı kullanmalısınız. İyi sunum yapabilmek önemli bir meziyettir, bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz. Yeni işlere başvurmalısınız. Çalıştığınız kuruluşun kurallarını bilmeli ve uyum sağlamaya çalışmalısınız.

Kişinin kendini pazarlarken ihtiyaç duyacağı şeyler aslında genel pazarlama bileşenlerinden çok da farklı değildir. Pazarlama karmasındaki ürünün (product) karşılığı sizsiniz, yani kim olduğunuz, temsil ettiğiniz şeyler, deneyim, beceri ve niteliklerinizdir. Yer (place) ise çalıştığınız yer ve bu yere ait tüm kültürel ve fiziksel niteliklerdir. Fiyat (price), işinizden gelir olarak beklentilerinizdir. Ambalaj (package), görünümünüz ve giyiminizdir. Tanıtım (promotion) ise, kendinizi sunma becerinizdir. Her ürün pazarlama kampanyasına ihtiyaç duyar. Proje temelli çalışan insanlar daha az dikkat çeker, bu nedenle işlerine dikkat çekebilecek başka yollar bulmaları gerekir. Olabildiğince yaptıkları işleri topluluklara sunabilecek fırsatlar yaratmaya çalışmalıdırlar. Bir ürünün satışını kolaylaştıran satıştaki benzersiz yan ise sizi benzersiz kılan, kendinize has beceri ve yeteneklerinizdir.

Yarattığınız ünü istikrarlı bir şekilde devam ettirmelisiniz, bunu mahvedebilecek yedi temel faktörden söz edebiliriz. Bunlar, denetlenemez egonuz, iş hayatında kontrolünüz dışında çıkabilecek popülarite kayıpları, işten ayrılmanız nedeniyle mevcut statünüzü yitirmeniz, yaşlanmanız, düşük veya istikrarsız performansınız, kendinize saygınızı kaybetmeniz ve yol açabileceğiniz skandallardır.

Bugün çalışanların çok büyük bir çoğunluğunun uzmanlık alanları 15-20 yıl önce var olmayan işlerden oluşuyor. Kariyer alanları inanılmaz bir hızla değişiyor. Bu durum çalışanların kariyerlerini bu hızlı gelişmeye adapte etmelerini gerektiriyor. Bu nedenle;

1) Kariyerinizi geliştirmek için sürekli yeni yöntemler bulmanız gerekiyor. Bugün kullandığınız yöntemleri bir süre sonra kullanamıyor olacaksınız. Bugün kariyer yönetiminde sosyal medya kullanımının geldiği yere bakın, 5 yıl önce bugün konuştuğumuz yöntemlerden bahsediliyor muydu? Bu hıza hazır mısınız? Yarın hangi araç ve yöntemleri kullanmak zorunda kalacağınızı aralıksız araştırıyor olmalısınız.

2) Sizle benzer görüşteki arkadaş ve meslektaşlarınızın sayısını arttırmalı, bunlarla ilişkilerinizi beslemeli ve canlı tutmalısınız.

3) İnsanlara karşılığında bir şey beklemeksizin yardım etmelisiniz. İnsanlar borçlu kalmayı sevmez, bir gün yaptığınız iyilikler size dönecektir. İnsanlar her zaman büyük bir tok gözlülükle ve samimiyetle yaptığınız yardımları hatırlayacaktır.

4) Öğrenmeye aralıksız olarak devam etmelisiniz, işte ve işten sonra da…

5) Yeni iş ve roller sözkonusu olduğunda her zaman gönüllü ve hazır olmalısınız.

6) Hep bir sonraki adımı sormalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X