SÜPER YÖNETİCİLİKTEN LİDERLİĞE GEÇİŞİN SIRLARI
1) Uzmanlık yönetiminden genel yönetime geçmelisin.
Belirli bir alanda uzmanlık geliştirenler o alanda çabuk yükselirler ancak lider olmak için bu güvenli bölgeden çıkabilmeleri ve uzmanlık alanı olmayan diğer konuları da yönetebilmeleri gerekir.
2) Analizden vazgeçip entegrasyonu benimsemelisin.
Uzman yöneticiler alanlarındaki gelişmiş analiz yetenekleri ile sonuç alırlar. Hâlbuki lider farklı takımların işlerini ve sonuçlarını birleştirmek ve bir sonuca varmak zorundadır. Onun işi bu takımların ürettiği sonuçları bir araya getirerek organizasyonun geneli için anlamlı sonuçlar sağlamaktır.
3) Taktisyenlikten stratejistliğe geçmelisin.
Liderin işi organizasyonun stratejisini belirlemek ve yürütmektir. Bu amaçla liderin üç yeteneği olmalıdır; ilkin lider olayların gidişatına göre yürüttüğü analizleri gereği kadar derinleştirebilmelidir. İkinci olarak lider karşılaştığı durumları tecrübeleri ile kıyaslayabilmeli ve deneyimlerini kullanabilmelidir. Son olarak lider her bir hareketin olası sonuçlarını öngörebilmelidir.
4) Problem çözücü olmaktan aksiyon alan olmaya geçmelisin.
Problem çözme yeteneği gelişmiş kişiler yönetim kademelerinde hızla yükselir ancak lider problemleri tespit etmek, çözümü ortaya koymak ve önlemleri uygulamaya sokmakla mükelleftir. Problemler hakkında aksiyon alırken görevleri delege etmek, süreci kontrol etmek ve organizasyonu sonuca ulaştırmak gibi kritik görevleri başarmalıdır. Liderliğin temeli problemlerin önemlilik düzeylerine karar vermek ve organizasyonun öncelikle yoğunlaşacağı alanları belirlemektir.
5) Yılmaz bir savaşçı olmaktan bir diplomat olmaya geçmelisin.
Uzman kişiler alanlarındaki problemleri çözmeye odaklı savaşçılardır. Ancak bir lider diplomatik yeteneklerini geliştirmelidir. Çatışma konularını dengelemek, müzakereleri yönetmek, herkesin katkısını sağlamak ve organizasyonda işbirliği ortamı yaratmak liderin görevleri arasındadır. Liderden bir organizatör ve bir diplomat olması beklenir.