
Piyasaya sızma fiyatlaması
Sızma fiyatlamasında (Penetration pricing) amaç, düşük bir fiyat tespit ederek yüksek bir satış hacmi sağlamak ve bu şekilde piyasadan pay almaktır. Bu fiyatlama stratejisi tipik olarak yiyecek maddeleri, çikolata, ev gereçleri gibi kitlesel ürünler için kullanılır. Sızma fiyatlaması için en uygun ürünler uzun hayat döngüsüne sahip ürünlerdir. Bu tip fiyatlama eğer yeni bir piyasaya girilmesi sözkonusuysa faydalı olacaktır.
Kaymak alma fiyatlaması
Kaymak alma fiyatlamasında (Market skimming) amaç, düşük bir satış hacmi ile yüksek bir fiyat teşkil etmektir. Bu şekilde piyasadaki karlılığın kaymağı alınmış olacaktır. Bu tip bir fiyatlamaya uygun ürünler genellikle daha kısa hayat döngüsüne sahip ve bir noktada kaçınılmaz olarak rekabetle karşılaşacak (patent haklarının sona ermesi vb. nedenlerle) ürünlerdir. Örneğin, Playstation, i-phone, lap toplar ve dijital teknoloji ürünleri gibi. Rakiplerin piyasaya girmesi veya yeni teknoloji ürünlerin ortaya çıkmasıyla fiyatlar hızla düşecek ve ürünler tamamen eskimeden hızlı satışlar yapılacaktır. Örneğin, Playstation 3 çıktığında, Playstation 1 internetten yanlızca gönderim bedeliyle sipariş edilebiliyordu, Playstation 2 fiyatları ise neredeyse yarıya düşmüştü.
Değer yansıtma fiyatlaması
Değer yansıtma fiyatlamasında (Value pricing) amaç, fiyat ile müşteri nezdinde ürünün kalitesi ve prestijiyle ilgili olumlu bir algı oluşmasını sağlamaktır. Genellikle sınırlı sayıda üretilen ürünler veya statü sembolü ürünler bu şekilde fiyatlanmaktadır. Örneğin, bir Birkin çanta veya Lamborghini otomobilin satış fiyatı maliyetlerinin kat kat üzerindedir. Bu fiyatlama stratejisiyle ürünün elit bir kitle için bir arzu nesnesi haline gelmesi amaçlanmaktadır.
Kayıp lideri fiyatlaması
Kayıp lideri fiyatlamasında (Loss leader) amaç, başka ürünlerin satışını desteklemektir. Ürün, maliyetinin altında bir fiyatla satılarak müşterilerin başka alımlar yapmaları için bir yem olarak kullanılır. Örneğin, yılbaşı yaklaştığında bir şişe rakı 10 TL’na satılarak müşteriler cezbedilir ve rakı almaya gelen müşterilerin marketteki diğer ürünlere talep göstermeleri hedeflenir. Bu şekilde satışı artan diğer ürünlerden elde edilecek kar, maliyetinin altında satılan üründe oluşan zararı kapatacaktır. Belirli bir kontrat taahüdü ile verilen bedava vep telefonları da aslında aynı stratejinin bir uygulamasıdır.
Psikolojik fiyatlama
Psikolojik fiyatlamada (Psychological pricing) amaç, alıcının algısıyla oynayarak bir ürünü ucuza aldığını düşünmesini sağlamaktır. Bu yöntemin klasik örneği, vitrindeki ürünün 100 TL değil de 99.90 TL olarak fiyatlanmasıdır. Böylece üç haneli bir fiyat görmeyen müşteri bilinçaltında ürünün fiyatının makul olduğunu düşünecektir. Burada amaç, ürünün ucuz olduğunu düşündürtmek olsa da psikolijk temeli açısından bu yöntem değer fiyatlamasına benzer, çünkü her iki yöntem de fiyat yoluyla tüketicinin algısını değiştirmeyi amaçlamaktadır.
Liderlik fiyatlaması
Liderlik fiyatlaması (Price leadership), piyasa liderinin sağlam bir piyasa payına sahip olduğu durumlarda rakiplerinin liderin fiyatını takip etmeleriyle ortaya çıkar. Çünkü güçlü bir piyasa liderinin olduğu durumlarda rakiplerin fiyat rekabeti yapmaları güçtür. Liderden daha yüksek bir fiyat belirlerlerse piyasa payları iyice azalacaktır. Liderden çok daha düşük fiyatlara inerlerse de piyasa lideri fiyatlarını düşürecek ve onları piyasayı terk etmeye zorlayacaktır. Sınırlı bir rekabetin olduğu bankacılık hizmetleri, petrol ürünleri, elektrik ürünleri gibi şeylerde tüm satış yerlerinde çok benzer fiyatların olmasının nedeni budur.
Teklif fiyatlaması
Teklif fiyatlaması (Tender pricing), bir ihaleyi alabilmek için rekabet eden şirketlerin işi tamamlayabilmek için belirledikleri fiyat teklifidir. Çoklukla bu teklifler ihaleyi açan tarafça gizli tutulur. İhale fiyatlaması, işin maliyeti, beklenen ve feda edilebilecek kar rakamı, işin süresi, riskleri, ödeme dönemleri gibi birçok faktörün etkisiyle oluştuğundan çok kompleks bir fiyatlama şeklidir. Genellikle ihaledeki pazarlık süreci dikkate alınarak bir alt sınır şeklinde belirlenir.
Fiyat farklılaştırması
Fiyat farklılaştırması (Price discrimination), aynı ürün veya hizmetler için farklı piyasalarda farklı fiyatlar belirlenmesidir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için her bir piyasanın arbitraja müsait olmaması yani sızılamaz olması gereklidir. Piyasalarda farklı fiyat esnekliklerinin bulunması nedeniyle tercih edilebilir. Örneğin, havayolları bilet ücretleri, seyahat tarihine ve saatine göre değişiklik gösterir.
Yokedici fiyatlama
Yokedici fiyatlama (Predatory pricing), piyasaya yeni rakiplerin girmesini engellemeyi veya mevcut rakipleri zayıflatarak piyasadan atmayı amaçlayan düşük fiyat, bedava ürün vb.. uygulamalardır. Bu tip bir fiyatlama eğer kanıtlanabilirse rekabete aykırı ve yasadışı olarak değerlendirilebilir.
Maliyet fiyatlaması
Maliyet fiyatlaması (Full cost pricing), fiyatın tüm sabit ve değişken maliyetleri kapsayacak şekilde belirlenmesidir .
Telafi fiyatlaması
Telafi fiyatlaması (Absorbtion pricing), fiyatın sabit maliyetlerin bir kısmını telafi edebilecek şekilde belirlenmesidir.
Marjinal maliyet fiyatlaması
Marjinal maliyet fiyatlaması (Marginal cost pricing), her bir ekstra ürün üretmenin maliyetidir. Marjinal maliyet fiyatlaması esnekliğe izin verir. Özellikle sabit maliyetlerin yüksek olduğu ulaştırma harcamalarıyla ilişkilidir. Bu fiyatlama stratejisi fiyatlama yapısının değişkenliğine izin verir. Örneğin, Londra-New York uçağı için bir ekstra yolcu daha almak uçağı doldurmak açısından anlamlıdır. Uçak zaten gidecektir, benzin, personel ve havaalanı maliyetleri oluşmuştur. Uçağın boş koltuklarını azaltmak için son anda iyi bir teklif oluşturulması boşlukları doldurabilecektir. Bu uçağın uçuş sabit maliyetlerinin 13.000 dolar olduğunu, normal bilet cirosunun ise 15.000 dolar olduğunu düşünelim. Uçakta 160 koltuk varsa bir yolcunun ortalama bilet ücreti 93.75 dolar olacaktır. Her bir yolcunun marjinal maliyeti ise 2.000 / 160 = 12.50 dolardır. Bu durumda uçakta boş koltuk kalmış ise koltukları 12.50 dolardan satışa sunmak akıllıca olacaktır.
Katkı fiyatlaması
Katkı fiyatlaması (Contribution pricing), fiyatın değişken maliyetleri karşılayabilecek ve sabit maliyetlere ise kısmen katkıda bulunabilecek şekilde belirlenmesidir. Burada aynen marjinal maliyetteki prensip geçerlidir. Bu tür fiyatlama kararlarında kara geçiş noktası analizlerinden faydalanılır
Hedef fiyatlaması
Hedef fiyatlaması (Target pricing), belirlenmiş bir kar hedefini tutturmaya yönelik olarak fiyatın belirlenmesidir. Bunu belirleyebilmek için maliyetler ve değişik fiyat seviyelerinde oluşabilecek gelirlerin bir tahmini yapılarak kar marjı (Mark-up) belirlenir.
Maliyet artı kar fiyatlaması
Maliyet artı kar (Cost plus pricing) fiyatlamasında, toplam maliyetin üzerine bir kar marjı eklenir. Toplam maliyet ise yapılan üretim miktarına bağlı olarak sabit ve değişken maliyetlerin toplamıdır.