Paylaş

1. İş hayatında tercih edilmenin ön şartı güven kazanmaktır. Dürüst, samimi, ilgili ve pozitif bir tavır güven kazanmanıza yardım eder.
2. Her başarılı görüşmenin arkasında ev ödevini iyi yapmak yatar. Görüşeceğiniz firmayı ve kişileri önceden araştırın. Bilgisiz şekilde görüşmelere gitmeyin.
3. Görüşmeler öncesinde olası soruları, itirazları ve şüpheleri öngörmeye çalışın ve zihninizde görüşmenin provasını yapın.
4. Görüştüğünüz kişileri dikkatle dinleyin. Bu sırada kelimelere, ses tonuna ve vücut diline çok dikkat edin. İyi iletişim kurmanın ön şartı etkili dinlemektir.
5. Görüşme sırasında fırsatlara ve sorunların çözümlerine odaklı olduğunuzu gösterin. Koşullarınızdan ve geçmişinizden asla şikayet etmeyin.
6. Görüşmede öncelikle nasıl fayda sağlayabileceğinize odaklanın. İlişki ilerlemediği sürece kişisel çıkarlarınızdan bahsetmeyin, maaş, prim, tatil gibi konuları açmayın.
7. Kişisel özelliklerinizi ve becerilerinizi anlatırken abartmayın. Alçakgönüllü ve dürüst bir şekilde deneyimlerinizden bahsedin.
8. Görüştüğünüz kişilerin anlattığı konularla samimiyetle ilgilendiğinizi gösterin, akıllıca sorular sorun.
9. Hayatınızın her anında hedefli ve planlı bir kişi olduğunuzu gösterin.
10. “Ben iyiyim”, “Ben biliyorum” benzeri ifadeler kullanmak yerine ömür boyu öğrenci kalacağınızı ifade edin.
11. Kişisel değerlerinizin farkında olduğunuzu gösterin. Görüşme sırasında kişisel değerlerinize aykırı konulardan bahsedilecek olursa bunu açıkça ifade edin.
12. Görüşme sırasında hakkınızda verilecek geri bildirimleri olumlu da olumsuz da olsa olgunlukla karşılayın ve geri bildirim için teşekkür edin.
13. Tecrübeniz yoksa kendinizi göstermeniz için talep edilebilecek sınav, uygulama, deneme benzeri taleplere olumlu yaklaşın. Bilgi ve tecrübe edinmeye açık olduğunuzu gösterin.
14. Sorumluluk almaktan kaçınmayın. İş hayatında disiplin ve sorumluluk almak en çok aranan özelliklerdir. Görüşmede bunlara dair hayatınızdan örnekler verin.
15. Herkesten farklı ve yaratıcı olduğunuzu göstermeye çalışın. Bu özelliklere sahip olduğunuzu gösterecek fırsatları kollayın.
16. Gerektiğinde hesaplanmış riskler alabilecek birisi olduğunuzu göstermeye çalışın. İş hayatında risk alamayan insanların başarılı olamayacağı herkesçe bilinir.
17. Tavırlarınızla ve sözlerinizle kaliteli bir kumaşa sahip olduğunuzu gösterin. Hobileriniz, ilgi alanlarınız, okuduklarınız, aldığınız özel eğitimler, genel kültürünüz kumaşınızı gösterecektir.
18. Görüşmeye giderken kişisel görünümünüze çok özen gösterin. Kişisel imajınız kim olduğunuzu yansıtır. İş hayatında profesyonelce düzenlenmiş bir imaja sahip olmalısınız. Saygın, sade, uyumlu ve kaliteli şekilde giyinmelisiniz.
19. Görüşmede iş hayatında profesyonel davranacağınızı ama amatör ruhunuzu asla kaybetmeyeceğinizi gösterin. Öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunuz ve kişisel kıskançlıklardan uzak kalacağınız konularının altını çizin.
20. Başarılı bir görüşme dili etkili şekilde kullanabilmenizi gerektirir. Aksansız, doğru gramer kurallarıyla, doğru bir telaffuzla, doğru vurgularla konuşmalısınız. Dili etkili kullanamamanız profesyonel yetkinliklerinizin de düşük olduğu algısına yolaçacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X